Selecteer een pagina

Verhalen van Martine

Neem een kijkje bij de artikelen en interviews die over mij zijn geschreven

Artikels / Interviews

Womeninc

Belicht de ‘stille overgang’ op de werkvloer.

Mensen in de overgang ervaren uitdagingen op de werkvloer. Het gaat dan voornamelijk om vooroordelen, misverstanden en belemmeringen door klachten, soms met ingrijpende gevolgen. Het kan namelijk hun kans op promotie of een leiderschapsrol belemmeren. Welke stappen kunnen worden genomen om de personen in de overgang gelijke carrièrekansen te bieden? Oftewel: hoe ga je om met de overgang als werkgever?

Martine den Hoedt en Waltje Jager

Angela Maas schreef een belangrijk artikel over cardiovasculaire gezondheid na de overgang, de relatie met obstetrische problemen en bepaalde gynaecologische aandoeningen (Maas ea European Heart Journal (2021) 42, 967–984). Zij beschrijft dat het lagere oestrogeengehalte na de overgang samenhangt met veranderde vaatfunctie, verhoogde ontstekingsreacties, up-regulering van andere hormonale systemen zoals het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS), het sympathisch zenuwstelsel en verlaagde stikstofoxidewerking op de vaatverwijding…..

De interventie (podcast)

Elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: je komt in de overgang. Er zijn veel clichés over bekend, maar toch weten de meeste mensen er niet zoveel van. Martine den Hoedt werkt als verpleegkundig overgangsconsulent in zowel het ziekenhuis als vanuit haar eigen praktijk. Ze vertelt onder andere hoe je de overgang herkent, waar je op moet letten en wat er te doen valt tegen vervelende klachten.

VVOC Artikel

Terwijl Martine den Hoedt (51) de ene dag baby’s ter wereld brengt als verpleegkundige op de afdeling verloskunde, helpt zij de andere dag, als overgangsconsulente, vrouwen bij hun opvliegers en stemmingswisselingen. Aan die overgang mag volgens Martine best wel wat meer aandacht besteed worden. “Want terwijl pubers in de biologieles leren over hun gierende hormonen, ervaart hun moeder waarschijnlijk een net zo overweldigende hormonale verandering.’’ Maar er is volgens haar ook zeker een optimistische noot in deze levensfase. “Vrouwen ervaren na de overgang vaak vernieuwde kracht.”

Blog

Komt binnekort!