De overgang

Last van slecht slapen? Opvliegers en nachtzweten? Stemmingswisselingen? Je herkent jezelf niet meer? Je voelt dat je uit balans bent?

Al voordat je veranderingen ziet in je menstruatiepatroon, kun je last krijgen van de hormoonveranderingen in je lichaam. Het tijdig inzicht krijgen in het proces van de overgang en wat dit met je kan doen zorgt voor meer rust in een soms onrustige periode.

De overgang is een levensfase net als de puberteit en de vruchtbare periode levensfases zijn. Al deze fases worden gekenmerkt door hormoonveranderingen en hormoonschommelingen. De overgang markeert het einde van de vruchtbare periode. De overgang is de hele periode die tussen de 3 en 10 jaar kan duren. De menopauze is één dag in je leven, de dag dat je de laatste keer een menstruatie hebt gehad. Dit stel je vast één jaar na de laatste menstruatie. Na een jaar mag je verwachten dat er geen menstruatie meer optreedt. Krijg je een bloeding een jaar na je laatste menstruatie is het belangrijk om je huisarts of gynaecoloog te raadplegen. De gemiddelde leeftijd voor de laatste menstruatie ligt rond het 51e-52e jaar. Natuurlijk verschilt dit per persoon.